Bahçeşehir Evde İdrar Sondası Takma Hizmeti

Bahçeşehir Evde İdrar Sondası Takma Hizmeti

Nabız Evde Bakım Sağlık Kabini olarak güler yüzlü ve profesyonel kadromuz ile birlikte hastalarımızın güvenli bir şekilde en iyi hizmeti alabilmeleri için sağlık kabinimizde ve 7/24 evinizde sağlık hizmeti vermekteyiz.
Hastalarımızın halinden; zaman zaman hepimizin hasta olduğunu unutmayarak en iyi şekilde anlamakta ve bu şekilde hastalarımızla iletişim kurmaktayız.
Bilgi ve el becerisi kadar vicdanın da önemli olduğunu bilerek hizmet vermekte olan kurumumuz da hedefimiz; bizden hizmet alan hastalarımızın, hizmet sonrası sağlıklı günlere kavuşmanın veya yaklaşmanın verdiği tebessümleri görmektir.
Hatasız insan olmaz demek yerine sağlıkta hataya yer yok ilkesini benimsemiş olan kadromuz sizden biri gibi her zaman yanınızdadır.
Ve unutmadığımız en büyük kuralımız:
Güvenli ellerle, sağlıklı günlere ulaşılabileceğidir!
Güvenli Ellerle, Sağlıklı Günlere ulaşmanız için daima yanınızda ya da bir telefon kadar uzağınızdayız.
Sağlıklı Günler Dileriz..

İdrar Sondası Nedir?

İdrar sondası, idrarını her hangi bir nedenden dolayı doğal yollardan boşaltamayan hastalarda idrar keseninin içerisine sonda takılarak idrarın dışarıya çıkartılması işlemidir. Takılan sonda borusundan gelen idrar, idrar torbasında birikir ve boşaltılır.

İdrar Sondası Hangi Durumlarda Takılır? / İdrar Sondası Neden Kullanılır?

♣ Prostat büyümesine bağlı çok az idrar yapabilen veya hiç idrar yapamayan, ya da sıkça idrar yapmasına rağmen idrar kesesini boşaltamayan kişilere sonda uygulaması yapılır.

♣ Cerrahi ameliyatlar sonrası ve yaralanmalı hastalıklar sonucunda hastanın kalkamadığı veya kalkmaması gereken durumlarda idrar sondası takılır.

♣ Omurilik yaralanmaları gibi sinir hastalıklarında idrar kesesinde oluşan fonksiyonel bozukluklara bağlı olarak idrar sondası uygulaması yapılır.

♣ Bazı tanı ve tedavi yöntemleri ile görüntüleme tetkiklerinde sonda uygulama işlemi uygulanabilir.

1– İdrar kanalında olan bir darlığa bağlı olarak idrar yapamayan veya çok az miktarda yapan kişilerde takılabilir. Örnek olarak prostat hastalıklarında idrar torbası takılabilir.
2– İleri derecede hasta veya yaralı kişilerde idrar çıkışını takip etmek için takılabilir.
3– Tanısal amaçla idrar örneği toplamak içinde takılabilir.
4– Sinir hasarlarına bağlı olarak idrar kesesinin fonksiyon bozukluğunda takılabilir. Örneğin omurilik yaralanmalarında kullanılabilir.
5– Bazı görüntüleme yöntemlerinde idrar torbası takılabilir.
6– Cerrahiden sonra hastanın tuvalet ihtiyacı için yataktan kalkmaması gereken durumlarda idrar torbası takılabilir. Ayrıca ameliyat esnasında hastanın sıvı dengesinin kontrolünde idrar çıkış miktarı önemli bir parametredir.

Evde İdrar Sondası Nasıl Takılır?

Basit ve az ağrılı bir uygulamadır. Tüm sondalama işlemi yaklaşık 2-10 dakika sürmektedir. Foley sonda takılması enfeksiyon riskinin azaltılması için genital alanın antiseptikli solüsyonla silinmesi ile başlar. Ardından idrar kanalının içini lokal anestezik içeren özel bir kayganlaştırıcı jel ile doldurur. İdrar kanalının uyuşması için bir süre beklenilmesi hasta için rahatlatıcıdır. İdrar sondası takılma işlemine geçilir. Steril idrar sondası idrar deliğinden ilerletilir. Sondanın idrar kesesine ulaştığından emin olunduktan sonra sondayı yerinde tutan balon steril su ile şişirilir. Bir miktar idrarın idrar sondasına gelmeye başladığı gözlenir. Son olarak idrarın birikeceği özel torba sondanın ucuna takılır. İdrar torbası hastanede yatan hastalarda yatak kenarına sabitlenirken, ayaktan hastalarda hastanın hareketini engellemeyecek şekilde bacağa bağlanabilir.

Sonda takılmasını takiben idrar kanalınızda tahrişe bağlı olarak hafif bir yanma olabilir. Bunun yanında idrar kesesinin içinde şişirilen balona bağlı olarak bazı hastalarda sürekli idrar var hissi vardır. Bu duruma alışmaları gerekir.

Sonda Takılmasını takiben aşağıdaki durumlardan birini yaşarsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz

1– İdrar renginiz sonda takılmasını takiben kırmızı renkte ve zamanla açılmıyorsa doktorunuza başvurunuz.

2– İdrar kanalınızın ağzından, sondanın yanından kötü kokulu akıntı varsa doktorunuza başvurunuz.

3– Ateş ve alt karın ağrısı gelişirse doktorunuza başvurunuz.

4– Kusma, bulantı, titreme gibi genel durumun kötüleştiği durumlarda doktorunuza başvurunuz.

5– Sondanın yanından idrar kaçırıyorsanız doktorunuza başvurunuz.

6– Şiddetli idrar hissiniz olmasına rağmen idrar torbanıza bir süredir idrar gelmiyorsa doktorunuza başvurunuz.

Hemen Arayın
Nabız Evde Bakım
Yardıma ihtiyacınız mı, var?
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?